De witte dorpjes van Spanje bereiken

Leuk dat je onze blog leest! Er is weer veel gebeurt de afgelopen tijd, teveel om allemaal hier te delen, maar ik ga een poging doen. 

Het gaat goed met ons. We zijn nog steeds in Cuevas Del Becerro en huren daar een huis voor langere tijd. Het is een periode van rust waarbij we eindelijk thuisonderwijs goed kunnen oppakken. De kinderen zijn alle vier erg gelukkig op de plek waar we nu zijn. Onlangs kwamen opa en oma langs voor een week, samen met oom en tante! Erg gezellig!

 

Het evangelie door heel Spanje brengen

Een tijdje terug reed ik met de auto een aantal uur naar Jaén, een plaats wat verder van de kust en wat dieper in het binnenland van Spanje. Ik was alleen en aan het bidden. Terwijl ik dat deed genoot ik van de mooie omgeving. Eindeloze velden met olijfbomen, maar ook regelmatig zo’n klein mooi wit dorpje wat tegen de berghelling aan ligt. Spanje heeft veel van dat soort witte dorpjes. Terwijl ik zo reed kreeg ik sterk de overtuiging dat we rond moeten gaan, door heel Spanje heen om die dorpen te bereiken met het evangelie! Korte trips, misschien met een tent of een groep campers, en dan de boodschap van Jezus delen. Om zo mensen te vinden die Jezus willen volgen. En dan kunnen we later terugkeren om verder te werken met die mensen. Of dat we via Zoom gesprekken een connectie houden met de mensen die Jezus willen volgen. Niet ideaal, maar om te beginnen beter dan niets.

 

Concrete plannen

Rodrigo, die op dat moment in Fuengirola verbleef voor een aantal weken, belde en hij deelde met mij: “Hey, ik heb veel gebeden de laatste tijd. Volgens mij wil God dat ik rond ga trekken met een klein team en allerlei plaatsen ga bezoeken, door heel Spanje. Om het evangelie te brengen. En dan niet langere tijd te blijven, maar een strakke planning aan te houden en overal bijvoorbeeld een week te zijn en dan weer verder te gaan.” Dat klikte meteen met wat God mij ook al had laten zien.” We besloten er snel verder over te spreken hoe we dit concreet konden maken. 

Een aantal dagen laten ontmoetten we elkaar en begonnen we direct te plannen. Het zou in eerste instantie een reis worden van 2 maanden waarbij we iedere week een plaats zouden bezoeken in de omgeving van Sevilla.

Dat is praktisch, omdat ik niet twee maanden onderweg kan zijn met het gezin. Iedere week ergens anders zou te intensief en te ingewikkeld zijn. Maar op die manier kan ik wel regelmatig aansluiten, omdat Sevilla redelijk in de buurt ligt (op zo’n 2 uur afstand van waar we nu wonen). Het idee was ook om niet van de plannen af te wijken en iedere week in een nieuwe plaats aan te komen. In iedere plaats proberen we samenwerking met kerken te zoeken en aanbieden of we hen kunnen helpen met discipelschap en de kerk te activeren de oogst in te gaan.

Ik vroeg Rodrigo: ‘waar zouden we kunnen verblijven?’ Hij zei dat het meest praktisch zou zijn om met een camper rond te reizen. Ik moest denken aan Theo die op dat moment in Alicante was (5 uur verderop) en net een prachtige vrij nieuwe camper had gekocht. Hij was net met die camper in Spanje aangekomen en zijn idee is om iedere 2 weken naar Spanje te komen en de camper zou dan kunnen dienen als z’n kantoor. Zodat hij werk op afstand kon doen voor het bedrijf waar hij werkt.

‘De camper van Theo zou ideaal zijn’. Samen met de oude camper waarmee we naar Spanje zijn gekomen zouden we dan op pad kunnen gaan met een team. Een camper voor de dames en een voor de heren. Rodrigo zei: ‘Ja, daar dacht ik ook al aan, maar dat ga ik niet vragen. Dat moet God maar regelen.’

Een paar minuten later gaat Rodrigo’s telefoon over. Het is Theo. ‘Dat is bijzonder, hij belt me nooit.’

Hij pakt op en zet hem op de handsfree. Theo heeft een vraag aan Rodrigo over een aanvraag van een Spaans burgerservicenummer, hoe dat in z’n werk gaat. Even later zeg ik tegen Theo: ‘Hey, toevallig dat je nu net belt. We hadden het er net over dat we graag op pad willen met campers om het evangelie te delen. Twee maanden lang rondom Sevilla. Kunnen we jouw camper hiervoor lenen?’ Theo moet daar even over nadenken zegt erop terug te komen.

Een aantal dagen later zegt Theo dat het goed is. Hij heeft voor een wat langere tijd de beschikking over een huis in Spanje en kan de camper daarom wel een tijdje missen. Ook voor de verzekering blijkt het geen probleem dat iemand anders erin rijdt, dus we mogen zijn camper gebruiken. Wat geweldig!

Oude camper oplappen

In die dagen ontdekten we ook dat onze oude camper enorm veel olie lekt. Dus we waren er niet zeker van of die ingezet kon worden. Het was op een vrijdagmiddag dat we daar werk van gingen maken – erg laat, want het plan was om aanstaande maandag al te vertrekken. Rodrigo belde met een garage in een dorp verderop. Ik had weinig hoop in dat zo’n probleem nog vlak voor het weekend verholpen zou kunnen worden. De garages zijn hier meestal vrij druk hebben we gemerkt. Maar de tweede garage die hij belde zei: ‘Kom deze kant maar op’. Ze hebben de motor geopend en de koppakking bleek lek. Ze konden dit meteen repareren door kit aan te brengen. Zo was het probleem enkele uren later al verholpen!

Team

Lilly, een van de ex-studenten van de school die we afgelopen oktober hebben gegeven, besloot ook mee te gaan. Ze kwam samen met ene Benjamin, een jongen uit Zwitserland die ook met God onderweg was. Later in de reis zou Paul uit Duitsland nog aanhaken. Ik schreef over hem in de vorige blog, dat hij net z’n baan had opgezegd om naar Spanje af te reizen. Ook heeft Sophie uit Canada zich ondertussen bij het team gevoegd en aanstaande maandag zal Vivian uit Zwitserland arriveren. 

Op pad!

Zo konden we die maandag 24 januari vertrekken naar onze eerste bestemming. Het ging allemaal heel snel, maar we waren onder de indruk hoe God deze plannen zegende en hoe alles op rolletjes liep in de voorbereidingen. Nu is de reis al twee weken onderweg en het gaat goed! Genoeg moeilijkheden ook, dat zeker, maar we zien dat er op iedere plek mooie ontmoetingen zijn en we konden al twee kickstartweekenden plannen (die gaan in april plaatsvinden) en morgen hopen we dat er nog een derde bijkomt. Later in het jaar willen we opnieuw een school plannen.
Je kunt de reis volgen via deze website: meetjesus.eu. Iedere zaterdagavond is er een livestream met updates (in het Spaans). Onze droom is dat we in de toekomst meer van zulke teams op pad kunnen sturen door het hele land heen! Bid mee dat God dit mogelijk maakt! Maar ook dat God het team helpt die nu onderweg is.

Deel deze post

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Laat hieronder een reactie achter

We vinden het leuk om van je te horen! Schrijf je reactie hieronder. Of als je prive een reactie wilt sturen kun je schrijven naar robbert@thelastreformation.com.

Eén reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte...

Wil je per email op de hoogte blijven van onze reis? Schrijf je dan hier in..