Waarom is Torben Søndergaard gevangen gezet?

In juni van 2022 werd Torben plotseling gevangen gezet! Voor mij en vele anderen een schokkende gebeurtenis! Want er was geen enkele reden om dit te doen! Hoe kon dit gebeuren!?

Torben is een goede vriend en ik heb de afgelopen jaren intensief met hem samengewerkt. Die samenwerking begon toen we in 2015-2016 in Denmarken hebben gewoond. Ik heb hem goed leren kennen in die periode en een inkijkje in z’n persoonlijke leven gekregen. Ik kan niet anders zeggen dat dit een man is met het hart op de juiste plaats, met liefde voor God en mensen. Met een enorme bezieling voor de opdracht van Jezus. Die bezieling heeft veel mensen vrijheid opgeleverd. Ze hebben nu een (diepere) relatie met God en bevrijd zijn uit een slecht leven. 

Maar ook een flink aantal mensen hebben aanstoot aan hem genomen. Torben zou ‘teveel van dit zijn’, ‘te weinig van dat’. Of ze voelen zich gekwetst door sommige van z’n uitspraken.

Nu heeft Torben ook z’n tekortkomingen. Maar… die heb ik ook. Hebben we die niet allemaal?

Juist nu Torben gevangenzit, laten veel mensen van zich horen, wat ze wel niet van Torben vinden. Of ze laten juist niet van zich horen en zwijgen vooral. Want ze hebben zo hun mening over Torben en daardoor kijken ze de andere kant op. Ze lijken blind voor een simpel feit: Torben zit al ruim een half jaar opgesloten zonder aanleiding, zonder aanklacht. Dat is verkeerd! Slecht, onrechtvaardig. En als Christen, als volgeling van Jezus zou dat iets met je moeten doen.

De grote vraag is: Waarom zit hij opgesloten?

Het antwoord: Omdat het kan!

Laat me dat uitleggen. Er zijn een aantal mensen die Torben serieus haten, om verschillende redenen. (Je hoeft niet lang te zoeken op Youtube om gefotoshopte plaatjes te zien, bedoeld om Torben te kleineren, belachelijk te maken, etc). 

Deze mensen hebben het – geïnspireerd door ‘boze geesten in de hemelse gewesten’ – voor elkaar weten te krijgen om Torben verdacht te maken bij Amerikaanse overheidsfunctionarissen. 

Maar nu hoor ik je zeggen… een verdachtmaking is toch niet genoeg om voor zo lange tijd achter de tralies te verdwijnen? 

Toch wel. Torben is namelijk een migrant – waarvan er velen zijn in de Verenigde Staten. Als een migrant een ‘bedreiging vormt voor de nationale veiligheid’ kan hij zonder tussenkomst van een rechter vastgezet worden. Dus slechts een mening van een individuele ambtenaar is voldoende om in de gevangenis te belanden. 

Deze wetgeving is o.a. gemaakt naar aanleiding van 9/11 en heeft ervoor gezorgd dat de Amerikaanse overheid snel kan handelen tegen terroristen, voordat ze een aanslag plegen. Dat kan in veel gevallen heel nuttig zijn. Terwijl ze dan vastzitten kan het een en ander verder uitgezocht worden.

Torben is in het administratieve hokje ‘gevaar voor nationale veiligheid’ terechtgekomen.

Torben wordt dus vastgehouden op basis van anti-terrorisme wetgeving. Zonder die wetten was dit niet mogelijk geweest. 

Daardoor zit hij nu gevangen. En nu kan hij wettelijk onbeperkt vastgehouden worden. In ieder geval zolang zijn asielaanvraag voortduurt (wat meestal een proces van jaren is). Zelfs bij een besluit tot deportatie, zal hij daar nog maanden in gevangenschap op moeten wachten. Hij is dus overgeleverd aan een onrechtvaardig systeem.

Torben wordt dus vastgehouden op basis van anti-terrorisme wetgeving. Zonder die wetten was dit niet mogelijk geweest. 

En dan voel je hoe krom dit is. 

Want zowel vriend als vijand snapt dat dit absurd is. Dit is simpelweg misbruik van wetgeving door bepaalde lieden om met Torben en zijn bediening ‘The Last Reformation’ af te rekenen.

Onbedoeld zullen ze hiermee juist het evangelie een boost geven. Net als Paulus voor koningen en keizers moest verschijnen krijgt Torben z’n zaak uiteindelijk zoveel aandacht dat God dit gebruikt om zijn Koninkrijk verder bekend te maken. Er is niets nieuws onder de zon.

Ik spreek Torben nog regelmatig als ik weer eens een telefoontje krijg uit ‘Baker County Detention Center’ in Florida: ‘This call will be recorded and maybe monitored. Press 1 to accept’. 

Hij klinkt nog altijd opgewekt en vol goede moed van wat er komen gaat! Het bouwt me altijd weer op om z’n belevenissen binnen die muren te horen.

Dan denk ik wel eens: hoe zijn we hier terechtgekomen met elkaar!?

Hij klinkt nog altijd opgewekt en vol goede moed van wat er komen gaat! Het bouwt me altijd weer op om z’n belevenissen binnen die muren te horen.

Maar het is zwaar voor hem! Vooral omdat hij niet weet hoe lang het duurt. Al maanden hoor ik hem zeggen: ‘Ik heb er goede hoop op volgende week vrij te komen.’ Ondertussen is hij jarig geweest, is z’n trouwdag geweest is er een uitspraak van de rechter geweest en zijn kerst en oud en nieuw achter de rug. Vreselijk voor hem en z’n gezin.

Als je dit leest en je hebt zo je persoonlijke gevoelens tegen Torben, omdat je misschien een slechte ervaring hebt gehad, of een teleurstelling, of je het oneens bent met een bepaalde aanpak of doctrine, dan wil ik tegen je zeggen: het is tijd om hier overheen te stappen en je ogen te openen voor wat er hier aan de hand is. En te gaan staan voor een broeder die een groot onrecht wordt aangedaan. Velen van jullie die dit lezen zouden niet zijn waar je nu bent zonder Torbens’ inspanningen en overgave aan God.

Je kunt helpen door:

  • Te bidden voor gerechtigheid in deze situatie. Dat Torben snel vrijkomt
  • Het delen van correcte informatie (ik plaats hieronder een aantal videos)
  • Torben en Lene financieel te steunen, met name voor een lopende rechtszaak die licht zal moeten schijnen rond de verdachtmakingen. Dit is een erg kostbare zaak in de VS.

Correcte informatie over Torben's zaak

Kijk op de website FriendsofTorben.com.

Deel deze post

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Laat hieronder een reactie achter

We vinden het leuk om van je te horen! Schrijf je reactie hieronder. Of als je prive een reactie wilt sturen kun je schrijven naar robbert@thelastreformation.com.

4 reacties

  1. Bedankt voor je mooie en duidelijke brief Robbert! Het bericht over torben van jou hand in het Nederlands mag ik die ook delen op Facebook? Denk het niet he? Gods zegen en groetjes
    Harjan Kooiker

  2. Bekommer u om de gevangenen alsof u samen met hen gevangenzat, en om de mishandelden als om mensen die net zo’n lichaam hebben als u. Hebr. 13:1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte...

Wil je per email op de hoogte blijven van onze reis? Schrijf je dan hier in..