“Proef en zie dat de HEERE goed is.” (Psalm 34 vers 8)

Ja, het is echt verbazingwekkend om te zien. Eerder in mijn blog kon je een filmpje zien over Salvador die besloot Jezus te volgen en zich liet dopen. Hij was op dat moment verslaafd aan drank, had een flink overgewicht, leefde in een huis vol kakkerlakken en ander ongedierte, had een verzamelwoede (hij had een enorme hoeveelheid kranten en boeken verzameld, zijn huis lag er vol mee!) en hij dacht erover om z’n leven te eindigen.

We zijn nu nog steeds samen met Salvador. Zijn huis staat op 200 meter van het huis wat wij nu huren. Een tijdje terug reden we achter hem met de auto. We zagen dat er iets in de achterkant van z’n auto gekerft stond. Iemand had met een scherp voorwerp een woord gekrast.

Het woord was ‘cochino’. Het betekend ‘varken’ in het Spaans.

We vroegen Salvador ernaar en hij vertelde dat hij net een nieuwe auto had gekocht. En dat een kennis van hem dit woord er toen in had gekrast. Hij wist wie het had gedaan en hij was er enorm kwaad over! Hij had gekeken wat het zou kosten om het woord te verwijderen en het zou zo kostbaar zijn dat hij besloot het er maar te laten staan. Zo heeft hij 2 jaar rondgereden met het woord ‘varken’ op z’n auto.

Tot op een dag hij besloot de man die dit gedaan had te vergeven. Hij is bij hem langsgegaan en heeft met hem gesproken en hem vergeven.

Twee weken later wandelen wij zijn dorp in en delen Jezus met hem. Hij ziet en ervaart dat wat we delen waar is. Hij slaapt voor het eerst in jaren weer goed. Samen lezen we de Bijbel en hij blijft zeggen: ‘wat een vrede!‘. God was al in zijn leven aan het werk. Hij was een ‘persoon van vrede‘.

Nog twee weken later wordt hij gedoopt en ontvangt hij de Heilige Geest en is hij opnieuw geboren.

Het verhaal van zijn doop en de video ging het hele dorp door. Als we met hem door het dorp rijden, dan horen we jongeren roepen: ‘sekte!’. En Salvador krijgt telefoontjes, zelfs vanuit de overheid van het dorp. Ze maken zich zorgen over hem: ‘Ze gaan alles van je afpakken’. Maar hij weet dat we zijn gekomen in Jezus’ naam en houd z’n rug recht.

‘Laat ze maar praten. Ze zullen het wel gaan zien! Iedereen gaat hier over Jezus horen!’ zegt Salvador.

We zijn ondertussen 3 maanden verder.

Salvador heeft tegen de 50 kilo aan gewicht verloren. Zijn huis is opgeruimd. Hij is gisteren voor het eerst in jaren weer aan het werk gegaan (olijven oogsten).

Afgelopen week kwam de buurvrouw (een nicht van Salvador) binnenkijken in zijn huis. Ze zag hoe mooi alles binnen is geworden.

Ze zei: ‘Salvador was er slecht aan toe. Hij dronk veel en was erg ongelukkig. Zijn leven was een puinhoop. Ik maakte me zorgen over hem, maar ik kon er niets aan veranderen. Praten hielp niet. En toen kwamen jullie met de boodschap van God. En nu is hij compleet veranderd. Hij ziet er nu knap uit en is iedere dag vrolijk. En jullie zijn niet alleen een hulp voor hem, maar ook voor mij – ik vind het fijn dat jullie in de buurt zijn. Laat de mensen in de dorp maar praten! Ik zie wat er gebeurt is en hoe hij veranderd is. Dit is een werk van God.’

Het ontroerd me terwijl ik dit opschrijf. In dit hele gebeuren hebben we zelf ook zoveel nieuwe dingen geleerd. God is zo goed. Waar Hij is, heerst orde en vrede en is het leven goed. Daar zijn geen zorgen. Maar is er een vrede die je je niet kunt voorstellen. Dwars door een hele hoop strijd en gedoe heen – want dat is er zeker. Onvoorstelbaar! Ik zal er later nog wel eens meer over schrijven. Maar in die strijd is daar een Weg, een paadje waar je op loopt die compleet stil is. Zoals in het oog van een tornado. Dit is wat voor elk mens beschikbaar is! De oplossing is niet ‘The Last Reformation’ of wat voor stroming / beweging of kerkrichting ook. De oplossing is Jezus. Hij is die Weg.

Zorg dat je Hem kent.

Deel deze post

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Laat hieronder een reactie achter

We vinden het leuk om van je te horen! Schrijf je reactie hieronder. Of als je prive een reactie wilt sturen kun je schrijven naar robbert@thelastreformation.com.

Eén reactie

 1. Wat een mooi en ontroerend getuigenis!!
  Dan zie je dat God ieder mens persoonlijk kent en weet waar hij of zij woont. Jullie kwamen op het juiste moment bij Salvador langs.
  En wat een verandering!! Jezus is wonderbaar!!
  Alleen Hij kan mensen van binnenuit veranderen!!
  Ik dank Hem voor dit grote wonder en voor jullie bediening!!
  Hoe mooi was het ook om jullie getuigenis te zien op YouTube!!
  Mooi ook de bemoedigende woorden in de video van Jan Sjoerd Pasterkamp: geef nooit op!!
  Caroline

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte...

Wil je per email op de hoogte blijven van onze reis? Schrijf je dan hier in..