Wat wonen we eigenlijk op een mooie plek ❤️

Hoi allemaal, ik wens jullie allemaal een geweldig mooi 2023! Ik vind het altijd weer speciaal, een nieuw jaar, met nieuwe mogelijkheden, uitdagingen. Bij de jaarwisseling van 2021-2022 schreven Evelyn, de kinderen en ik op een briefje waar we verwachtten te zijn over precies een jaar. Deze briefjes lazen we dan aan elkaar voor vorige week om te zien wie het beste vooruitziende blik had.

Wat zaten we er allemaal ver naast! 

“In Italie”, “weer onderweg met de camper”. Alleen Thijs zat in de buurt. Hij dacht dat we zouden wonen in het discipelhuis in Jaen, Spanje waar we begin 2022 al mee bezig waren. We hebben daar we oud en nieuw gevierd – dus we waren er wel – maar we wonen er niet.

Mijn conclusie is: we hebben eigenlijk geen flauw idee wat er het komende jaar gaat gebeuren. Maar we verwachtten dat God ons verder zal leiden en hoe dat allemaal gaat uitpakken laten we maar aan Hem over. Maar we zijn vol hoop en verwachting.

Ik heb een tijd niet geschreven, dus ik zal even wat speciale gebeurtenissen noemen van de afgelopen periode.

Ons gezin & school

Het afgelopen jaar was in veel opzichten niet gemakkelijk. Het was voor het eerst dat we een volledig jaar in een ander land woonden, maar ook dat we een heel jaar thuisonderwijs hebben gedaan. Daar moesten we echt in groeien – zowel wij als ouders als de kinderen. Ook het feit dat we 24/7 bij elkaar zijn is best een uitdaging.

We merkten dat dit vooral met de oudste kinderen flink wennen was. Vooral omdat zowel Thijs als Maarten school in het verleden over het algemeen geen leuke ervaring vonden. Daarom is alles wat ze associëren met ‘school’ stom en vervelend en vooral doodsaai. En dan begonnen ze te protesteren bij alles wat ook maar een beetje naar school smaakt. Wat de sfeer thuis niet altijd ten goede kwam ;).

Het heeft flink wat tijd gekost om ze daar anders tegenaan te laten kijken. Dat leren gewoon heel leuk kan zijn. Een van de grootste doorbraken die we zag is dat zowel Thijs en Maarten lezen leuk zijn gaan vinden. Dat ze boeken lezen en daarvan genieten. Voor Thijs is dat echt een wonder omdat hij een diagnose heeft van ‘ernstige meervoudige dyslexie’. Dus toen we ergens in Spanje op een terras zaten met een kop koffie en Thijs verderop verdiept in een dik boek zat te lezen dachten we: wow, dat we dit nog mogen meemaken! Met de Ruben en Laurens gaat het over het algemeen gemakkelijker. Ze genieten van de schoolopdrachten en die doen ze over het algemeen met plezier.

Al met al zijn we nu heel tevreden hoe het gaat. We hebben onze routine gevonden en de kinderen zijn er ook tevreden mee.

Torben Sondergaard in de gevangenis

Een schokkende gebeurtenis was dat Torben Sondergaard gevangengezet werd. Torben is een goede vriend en ik werk al jaren met hem samen. Toen ik hoorde dat hij aangehouden was en in de gevangenis zat, dacht ik werkelijk dat dit misverstand wel snel opgelost zou worden. Hij zou na een paar dagen wel weer vrij zijn. Maar we zijn nu 200 dagen (!) verder en hij zit nog steeds vast.

Omdat ik hier veel over te schrijven heb, heb ik er maar een afzonderlijke post van gemaakt zodat deze post niet de lang zou worden Je kunt deze hier lezen:

Lees: Waarom is Torben Søndergaard gevangen gezet?

Rodrigo en Sophie

Vorig jaar liepen we Rodrigo tegen het lijf in het noorden van Spanje. Hij trok met ons verder richting het zuiden. In het uiterste zuiden aan zee kwamen we Sophie uit Canada tegen. Ondertussen zijn deze twee verloofd en gaan ze over 2 weken trouwen! Ze hebben mij gevraagd of ik hun trouwdienst wil leiden. Een hele eer! Hun beide ouders komen over uit Canada en Nederland en verder nog familieleden uit andere landen (El Salvador). Het gaat mooi worden!

Wat wonen we eigenlijk op een mooie plek!

In het najaar zijn mijn ouders en 2 broers Johan en Daniel op visite geweest (afzonderlijk van elkaar). Erg gezellig om ze een tijdje bij ons te hebben! Een mooie tijd. Ook leuk dat je dan anders gaat kijken naar de plek waar je woont. Omdat we samen wat uitstapjes gingen doen, kwamen we erachter hoe mooi de plek eigenlijk is waar we wonen. En hoeveel we nog niet gezien hadden.

Best logisch, veel Nederlanders gaan in deze streek op vakantie. Maar wij kwamen hier om het evangelie te brengen en Jezus bekend te maken – niet als toerist. We hebben veel wandelingen gemaakt door de bergen, grotten bezocht, musea bekeken. We waren ook vaak te vinden in Malaga, Torremolinos en Marbella – hele toeristische plaatsen. Het weer met kerst en oud en nieuw was geweldig: 20+ graden. Het warmste jaar ooit in Spanje sinds 100 jaar. We hebben ontzettend genoten van alles.

Tot slot

Dat was even weer een update van ons. Ik heb grote verwachtingen van het komende jaar. Dat God het werk hier in Spanje (en wereldwijd) verder zal uitbreiden. Dat meer mensen Jezus leren kennen en het Koninkrijk van God zich verder zal verspreiden. Het zal niet zonder slag of stoot gaan, maar stap voor stap zullen we vooruitgang zien.

God’s zegen!

Discipelhuis in de provincie Jaén

Deel deze post

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Laat hieronder een reactie achter

We vinden het leuk om van je te horen! Schrijf je reactie hieronder. Of als je prive een reactie wilt sturen kun je schrijven naar robbert@thelastreformation.com.

6 reacties

 1. Lieve broer en zus,
  Elke keer is het toch weer erg inspirerend om jullie Blog te lezen. Erg herkenbaar en toch ook weer zo anders als ons avontuur op Curaçao. We zien veel vergelijking omdat we natuurlijk allemaal ver van onze geliefden vandaan zijn. Heel veel liefs en zegen van ons beiden 😘🙌

  Groetjes Arjan en Annie

 2. Beste familie,
  Dank je wel voor de mooie update. Elke keer weer fijn om te lezen dat jullie samen het goede nieuws brengen en mensen bereiken met het evangelie.
  Veel zegen voor jullie allen!
  Groet Diana vd Burg

 3. Hey Robbert en Evelyne dank voor je update. En wat je “schreef” over Torben. Dagelijks bid ik voor hem en Lene. Ik wil ook geld geven maar dat lukt maar niet via dat systeem. Ik heb ook niet een creditcard . Heb je nog een ander idee hoe ik kan geven aan hen? En is een kaartenactie een idee? Iedereen een kaart of brief naar het adres vd gevangenis sturen? Ook heb ik gebeld naar Amnesty International erover en ze volgen Torben nu ook om te zien wat ze zouden kunnen doen. Aanvraag ligt nu op hoofdkantoor in Londen. Wat kan ik nog meer doen? Groetjes Christelle Adriaanse

  1. Hi Christelle,
   Fijn om je inzet voor Torben te lezen! Ik ga proberen te regelen dat het mogelijk wordt via een Nederlandse bankrekening of iDeal geld naar Torben te sturen..

 4. Dat zou ik zeer op prijs stellen. Vandaag een kaart naar de gevangenis gestuurd. Ik hou er rekening mee dat deze nooit bij Torben terecht kom. De bijbel zegt in hebreeën 13:1 Bekommer u om de gevangenen alsof u samen met hen gevangenzat, en om de mishandelden als om mensen die net zo’n lichaam hebben als u.
  dat we de gevangenen aandacht moeten geven en dat kan dmv een kaart.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte...

Wil je per email op de hoogte blijven van onze reis? Schrijf je dan hier in..