Nederland, de film, en meer :)

We zijn deze week in Nederland. Zo leuk om even weer bij te praten met alle familie en vrienden!

Het is ook hoog tijd om weer even een update te geven over alles wat er de afgelopen tijd is gebeurd.

Het verhaal achter de film

Vorige maand is onze film The Last Reformation – The Beginning uitgekomen. En daar zijn we heel blij mee! Want het produceren van de film was enorm intensief voor ons en we zijn dan ook blij dat het succesvol afgerond is en dat de film nu de wereld over gaat.

Misschien is het goed om een beetje over de achtergrond van deze film te vertellen.

Ongeveer in de periode dat wij voor het eerst met de ideeën rondliepen om naar Denemarken te gaan – dit was in de zomer van 2014 – gingen Torben en filmmaker Lebo Akatio naar een trainingsweekend in de Verenigde Staten. Onderweg op het vliegveld ervoeren ze dat God tot hun allebei sprak om een film te maken. Niet een kort verslag van de reis, maar een volledige documentaire die een goed beeld zou geven van wat God in onze tijd doet. Maar ook van de noodzaak van een reformatie van de kerk.  Ze werden hier enorm enthousiast over en aangekomen in de VS kochten ze meteen de extra spullen (extra camera, lenzen, audio-apparatuur) en zijn ze aan de slag gegaan. Zodra ze hiermee begonnen hebben ze bijzondere dingen kunnen vastleggen – dingen die ze nog niet eerder hadden meegemaakt!

Torben, die geen idee had hoe groot zo’n project was, hoopte dat de film in een maand of 3 wel klaar zou zijn. Uiteindelijk zou het anderhalf jaar duren voordat de film eindelijk klaar zou zijn en zou verschijnen.

De première

Voor mij persoonlijk was het werk aan de film zo intensief dat ik op een gegeven moment weinig plezier aan het werk beleefde. Ik had de film ondertussen zo’n 12 keer gezien – op een gegeven moment kon ik elke scene wel dromen! Ondertussen waren er verschillende struggles in het team, maar ook in ons eigen gezin.. we dachten – wat gebeurt er toch allemaal!? Het duurde even voordat we doorhadden dat er een strijd gaande was. Zo werd de regisseur van de film geplaagd door een cyste in z’n rug, zodat hij een operatie moest ondergaan en een tijd niet aan de film kon werken. Dit terwijl de deadline snel dichterbij kwam. En er waren verschillende andere problemen die het moeilijk maakten om de film af te maken. De duivel leek niet te willen dat deze film uitkwam!

Uiteindelijk is het toch gelukt om de film op tijd af te krijgen voor de première in Alkmaar. Hoewel we niet veel reclame voor de premiere hadden gemaakt, waren er toch ongeveer 600 mensen op deze eerste vertoning afgekomen. De première vond plaats in Nederland, Alkmaar.

Photo credits Daniel Schaffer
Torben vertelt hoe de film tot stand kwam. Naast hem regisseur Lebo en helemaal rechts op de foto Andre Hojer, mede-producer – Photo: Daniel Schaffer
Photo credits Daniel Schaffer
Ik vertel over mijn rol in de productie van de film.. en dat ik het bijzonder vind dat het juist in Nederland in première gaat. – Photo: Daniel Schaffer
Photo credits Daniel Schaffer
Mensen kijken geboeid. De vertoning werd geregeld door een bedrijf dat een ‘mobiele bioscoop’ kon leveren. De persoon achter de knoppen zei: “ik zie erg veel films door mijn werk, maar deze is toch wel bijzonder en wil hem ook graag thuis aan mijn vrouw laten zien.” – Photo: Daniel Schaffer

Wat maakt deze film de moeite van het kijken waard?

Deze film laat zien wat er gebeurd als we de Bijbel serieus (serieuzer) gaan nemen, in actie gaan komen en gaan doen wat Jezus zegt. We gaan dan dezelfde dingen zien als we lezen in Handelingen. Geloof.. het is geloven wat er staat en dat komt tot uiting door te doen wat er staat. Wonderen en tekenen volgen elkaar in rap tempo op en mensen zijn verwonderd.

Toch draait het daar niet om – want de meest belangrijke boodschap die we willen communiceren met de film is het evangelie. Dit is het goede nieuws van de komst van Jezus Christus en zijn opofferende liefde. Hij gaf zijn leven, als – zoals de Bijbel dat zegt – ‘losgeld‘ voor velen. Hij onderging een straf die wij hadden verdient, vanwege onze misdaden. De film laat zien wat we moeten doen om opnieuw geboren te worden. Een nieuw leven van God te ontvangen, een leven in diepe vrede. De wonderen en tekenen zijn net als in het Bijbelboek Handelingen een eye-opener voor de mensen – het laat zien dat God er is en het maakt de mensen open om naar het evangelie te luisteren en het ook te gaan geloven!

De impact

De film is ondertussen al op veel plaatsen vertoond over de hele wereld. We hebben al veel mooie verhalen binnengekregen. Zoals deze, van een vertoning in België:

Ik was geschokt! We hadden 80 mensen verwacht, maar ze bleven komen totdat er 160 mensen aanwezig waren. Ze werden aangeraakt en vonden de film echt geweldig! De bedoeling was dat we na de vertoning twee mensen zouden dopen – maar dit werden er vijf. Vier van hen spraken onmiddellijk  in tongen. Het was krachtig! Ons team stond klaar om voor bevrijding te bidden en voor genezing. Behoorlijk veel mensen wilden gebed.

Zo baden we voor een meisje die een infectie had aan haar oog waardoor ze niet/slecht kon zien. Vanochtend nam de moeder contact op en zei: ‘Hey, onze dochter werd vanochtend wakker en riep: Mam! Mijn ogen zijn genezen!’. Prijs God! Dit is het echte leven!

Direct na première van de film in Alkmaar was er ruimte voor gebed. Er waren veel mensen die konden bidden, want de 40 studenten van de trainingsschool stonden allemaal vooraan – ik hield me een beetje afzijdig, en voelde me niet echt ‘in the mood’ om voor mensen te bidden. Toch kwam er een mevrouw naar me toe gelopen die vertelde dat ze al lange tijd leed aan fibromyalgie, een ziekte waardoor ze pijn had in het hele lichaam. Ik bad 2 keer kort voor haar en ze gaf verbaast aan dat de pijn nagenoeg weg was. Ik moest echter denken aan een voorval een paar maanden geleden dat ik voor een mevrouw bad die dezelfde ziekte had. De pijn verdween toen, maar was na korte tijd alweer terug – nog dezelfde avond. Ik kreeg de indruk dat ik door moest gaan bidden en dat de ziekte demonisch van aard was. Na ongeveer een minuut bidden begon de vrouw heftig te trillen en na maakte ze vreemde bewegingen met haar hoofd. Ik sprak de pijn bestraffend toe en ineens viel ze onverwachts hard op de grond. Daarna gaf ze aan dat de pijn was verdwenen en had ze tijd nodig om bij te komen – het was een indrukwekkende gebeurtenis voor haar geweest! Ik heb haar niet meer kunnen spreken daarna – ben wel erg benieuwd hoe het nu met haar is.

Daarna wilde iemand gedoopt worden met de Heilige Geest. Daar heb ik nog niet zoveel ervaring mee, maar ik bad maar gewoon voor deze meneer en vroeg God hem te vervullen met de Heilige Geest. Na enige tijd kwamen er tranen en begon hij in tongen te spreken :).

Veel anderen komen met soortgelijke verhalen. Vorige week kwam ik Ruud tegen en kon zijn verhaal vastleggen:

De filmtrailer is ondertussen meer dan 100.000 keer op Youtube bekeken en 280.000 keer op Facebook. De film zelf is nu zo’n 60.000 keer bekeken. Er zijn ondertitels beschikbaar in 36 talen.

Je kunt de film hier gratis bekijken: www.thelastreformationmovie.com/nl (invullen van je contactgegevens is niet verplicht – klik op Overslaan). Je kunt de film hier downloaden met Nederlandse ondertitels. Ook is hij te bestellen op DVD voor jezelf om als multi-pack om weg te geven.

dvds
55.000 DVDs besteld.. best spannend. Zijn ze gelukt? 😉

Morgen weer terug

Het was heerlijk om weer een weekje in Nederland te zijn! We hebben flink genoten van ons verblijf in B&B De Vossenburcht – genieten van rust en ruimte in Drenthe. Even schaamteloos reclame maken voor het B&B van mijn schoonouders 😉. Morgen weer terug naar ‘ons’ Denemarken 😉

Allemaal de groetjes van ons! 🙂

IMG_20160310_114525
Ruben.. alweer vijf maanden 🙂
IMG-20160327-WA0011
Wandelingetje met de Fam. Dam op 1e paasdag.

Deel deze post

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Laat hieronder een reactie achter

We vinden het leuk om van je te horen! Schrijf je reactie hieronder. Of als je prive een reactie wilt sturen kun je schrijven naar robbert@thelastreformation.com.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte...

Wil je per email op de hoogte blijven van onze reis? Schrijf je dan hier in..