Zoek eerst het Koninkrijk van God…

Het is alweer lang geleden dat ik (Robbert) deze blog heb bijgewerkt. De laatste keer woonden we nog in Denemarken en nu al bijna 2 jaar weer in Nederland. Toen we naar Denemarken vertrokken, begonnen we deze blog. Voor degenen die ons destijds hebben gevolgd en nieuwsgierig zijn hoe de afgelopen tijd voor ons is geweest en wat we hebben gedaan, wil ik even een inhaalslag maken.

“Waar zullen we gaan wonen?”

Eén van de dingen die ik best wel onzeker vond, tijdens de laatste periode in Denemarken, waren de hoge kosten van ons huis in Nederland. Ik dacht: moeten we het huis in Nederland verkopen en kleiner en goedkoper gaan wonen? Dat zou ook weer een heel gedoe opleveren, weer een extra verhuizing en weer een thuis maken van een huis. We zijn op zoek gegaan naar een huurwoning, maar konden nog niets vinden dat geschikt was. Toen ik daarover aan het bidden was en God om raad vroeg om deze voor mij grote beslissingen merkte ik dat God antwoordde: “Dit zijn voor jou grote dingen, maar voor mij zijn het kleine dingen. Maak je in plaats daarvan liever druk over de grote dingen: het koninkrijk van God“. Na dat antwoord kreeg ik rust hierover. We besloten gewoon terug te keren naar ons vertrouwde huis in Emmen – God zou wel zorgen dat we de hypotheek kunnen betalen…

Laatste schooldag van Thijs in Aalborg.

God voorziet!

Eén van de interessante dingen die gebeurde was dat ik op een gegeven moment, toen we een kleine 2 maanden weer terug waren, aan het vasten was en God vroeg ‘wat nu? hoe nu verder? hoe moeten we onze tijd invullen‘. Op dag drie van het vasten keek ik op de website van m’n oude werkgever, waar ik ontslag had genomen voor vertrek naar Denemarken. Dat is niet iets wat ik normaal gesproken doe. Ik weet eigenlijk niet waarom ik die website bezocht.. ik was denk ik nieuwsgierig of ik daar veranderingen kon zien, bijvoorbeeld aan de dingen waar ik vroeger aan gewerkt had en hoe het daarmee zou gaan. Een tijdje later diezelfde dag belde m’n ex-leidinggevende me ineens op..! Hij vroeg ‘of ik nog weer eens iets voor ze zou willen doen‘. Ik vond dat wel erg toevallig! Onze bankrekening was in die tijd ook nagenoeg leeg, dus ik dacht: tja, misschien is dit de manier waarop God wil antwoorden. Ik besloot erop in te gaan en heb vervolgens een aantal maanden voor 2 dagen in de week bij dit bedrijf gewerkt. Verder werkte ik vooral vanuit mijn kantoor achter ons huis voor The Last Reformation. Daarvoor kreeg ik een vergoeding en in combinatie met het salaris van NKL was het genoeg om de rekeningen te betalen.

Evelyn besloot om thuis te blijven en niet opnieuw aan het werk te gaan, want ons gezin was uitgebreid waardoor het huishouden een stuk drukker is geworden. Daarbij helpt ze mee in de organisatie van onze school in Voorthuizen.

Toen ik weer bij mijn oude werkgever begon, vond ik dat in eerste instantie erg leuk en verfrissend. Maar al redelijk snel begon ik te merken dat het werk daar niet meer hetzelfde was. Voorheen werkte ik er fulltime en ging ik volledig voor datgene waar ik aan werkte. Maar dit keer was mijn aandacht verdeeld. Mijn hart en interesse lagen bij het werk wat we voor het Koninkrijk van God deden, de overige dagen van de week. Dat vond ik waardevol, want dat leidt tot veranderde levens! Dus ik besprak het met Evelyn en met God en besloot opnieuw te vertrekken. Opnieuw een stap in geloof, want het zou een halvering betekenen van ons inkomen – maar ik had wel geleerd dat God trouw is en opnieuw het onmogelijke kon doen: rondkomen met een te laag inkomen.

En opnieuw stelde Hij niet teleur. Iedere maand hadden we extra inkomen nodig om rond te kunnen komen en iedere maand gebeurde er wel weer iets onverwachts. Zo drukte iemand me een keer 1500 euro in handen! Of een kennis stuurde een berichtje: ‘ik wil je graag wat geven. Wat is je bankrekeningnummer?’ En schreef die persoon 500 euro over’. Dit gebeurde nog veel vaker! Ook hadden een grotere auto nodig in verband met de komst van onze 4e kind… er was geen geld voor en wat doe je dan? Bidden! Vervolgens gaf iemand ons die grotendeels cadeau! Door inruilen van onze huidige auto en een andere gift konden we het restbedrag betalen.

En zo kan ik wel een tijdje doorgaan… we vroegen er niet om, of als we krap zaten vertelden we niemand daarover. Alleen God. En dan deed God weer wonderen.

En het houdt niet op! Dit gaat nu al ruim 3 jaar zo! We hebben nooit een betalingsachterstand gehad en we wonen in een huis met een hypotheek die we ooit op 2 salarissen hebben afgesloten. Evelyn en ik zeggen wel eens tegen elkaar: dit is belachelijk zoals we leven!

Werken voor God.. altijd verrassend!

Er zijn allerlei mooie en bijzondere dingen gebeurt sinds we terug zijn. Zo is Laurens, onze 4e zoon geboren, 10 maanden geleden. In die tijd was er ook een noodsituatie met een een jonge vrouw waarmee Evelyn in contact was gekomen. Ze was tegelijkertijd met Evelyn zwanger en haar baby werd iets eerder geboren. Door drugsgebruik tijdens de zwangerschap en een ‘belast verleden’ mocht deze moeder niet voor haar kind zorgen en kwam de pasgeboren baby in een pleeggezin terecht. We wilden graag helpen, dus toen hebben we ons al snel als netwerkpleeggezin aangemeld. Hierdoor hadden we 2 weken na de geboorte van Laurens nog een baby in huis! Dat was best druk! Maar ook dankbaar werk om te doen!

Een tijdje later trok ook de moeder van de baby bij ons in – ze woonde in mijn kantoor, die ik toen tijdelijk naar de kinderkamer heb verplaatst. Hierdoor kon de moeder een ’training’ krijgen in het verzorgen van de baby door Evelyn. Ondertussen is moeder met instemming van Veilig Thuis teruggekeerd naar huis met haar kind.

Een bijzonder cafe in centrum van Emmen

Toen we nog in Denemarken woonden, nam ene Louis uit Emmen contact op via de Nederlandse website. Hij had een aantal video’s bekeken die hem enorm aanspraken. Deze video’s had ik gemaakt tijdens onze periode in Denemarken. Hij bekeerde zich en werd gedoopt door Fabian die toen nog in ons huis woonde. Toen we terugkeerden naar Nederland, kregen we contact. Hij had het op zijn hart om een evangelisatie-cafe te openen in het centrum van Emmen. Een aantal maanden later werd het Jesus Cafe geopend!

Klik op de afbeeling voor een artikel via RTV Drenthe.

Via deze plek hebben veel mensen ondertussen het evangelie gehoord. Een aantal besloot Jezus ook te gaan volgen. Een van de mensen is een marktkoopman wiens kraam iedere vrijdag voor het cafe staat!

Opnieuw fulltime voor God

Heel 2017 werkte ik nagenoeg fulltime in mijn kantoor-aan-huis. Films editen, websites bouwen, het netwerk verder uitbreiden. Wereldwijd groeit het werk van The Last Reformation behoorlijk. Om een indruk te krijgen, klik op de afbeelding hieronder.

Videos maken

Zo af en toe maak ik een getuigenisvideo. Een van die videos was het verhaal van Samira. Samira deed de Pioneer Training School en net zoals vele anderen had ze een prachtig bekeringsverhaal. Deze video maakte enorm veel los! Hij werd 1400 keer gedeeld op Facebook en er kwamen bijna 2000 reacties binnen. Met name Marokkaanse moslims waren niet blij met het verhaal en er kwamen veel, heel veel negatieve reacties. Het verhaal trok ook de aandacht van andere media en zo verscheen Samira later in Hour of Power en bij de EO in De Verandering.

Film: 7 Days’ Adventure with God

In februari 2017 ging ik mee met Torben en Fabian naar Brazilië met een bijzondere opdracht: tijdens de 7 dagen dat de reis zou duren alles vastleggen en een film produceren waarin als een soort dagboek de hele reis wordt weergegeven. De naam lag al van tevoren vast: 7 Days’ Adventure with God. Want als je op pad gaat en Gods Koninkrijk uitdraagt, is het altijd avontuurlijk! We zagen wonderen en veel levens werden door de reis blijvend veranderd. Na een paar maanden werken, konden we de film uitgeven. Ook sturen we mensen wereldwijd gratis een DVD toe als ze de film willen zien.

De film is ondertussen vertaald in 33 talen en is al door veel mensen gezien op Youtube!

Klik hier voor de film & website.

Verschillende reizen

Sinds we terug zijn heb ik ook verschillende keren gereisd!

Zo ben ik in Berlijn geweest en heb een paar dagen gelogeerd bij zanger Lou Bega, bekend van het nummer ‘Mambo No. 5‘. Hij was kort daarvoor gedoopt en had vrienden en buren uitgenodigd om het evangelie mee te delen. We hebben hier opnames gemaakt voor een nieuwe film ‘The Last Reformation: The Life’. Lou Bega (echte naam David) vertrouwde voorheen op andere ‘goden’ en dingen die geluk zouden brengen (zie foto). Nu zag hij in dat het alleen maar meer ellende heeft gebracht en hij en zijn vrouw besloten een grote schoonmaak te houden voor Jezus. Alles werd in de tuin gezet en opgebrand.

Daarnaast ben ik nog twee keer in de Verenigde Staten geweest: in West Palm Beach, Florida en in Sacramento, Californië. Allebei geen straf om naartoe te gaan!

Laurens geboren!

Ik noemde het eerder al even.. op 14 augustus 2017 werd Laurens geboren! Ondertussen is hij alweer 10 maanden oud 🙂

Een ontzettend vrolijk kereltje, die bijna altijd lacht. Hier bij opa Hans op de foto.

En de andere 3 jongens: vlnr Ruben, Maarten en Thijs – hier in de tuin pannenkoeken eten.

Film: The Last Reformation: The Life

Begin 2018 kwam er opnieuw een film uit. Persoonlijk vind ik dit de mooiste tot nu toe. Niet alleen zijn de beelden een stuk mooier dan bij deel 1, vooral ook de inhoud is erg compleet. Je ziet het evangelie en wat het met mensen doet, je ziet rijk en arm, successen en tegenslagen. Deze bijna 2 uur durende docu kun je hieronder bekijken.

Mijn rol bij het maken van deze film was vooral de post-productie: feedback geven aan Lebo, de regisseur, allerlei technische problemen oplossen, zorgen voor promotie. Verder is het vooral Lebo geweest die de film gemaakt heeft zoals hij nu is.. prachtig! De film is alweer ruim 150.000 keer bekeken. Ook zijn er een kleine 1000 screenings geweest over de hele wereld, waarbij de film in groepjes werd bekeken. De film heeft al veel mensen vrijheid gebracht en een nieuwe hoopvol leven!

Jesus Center

Het Jesus Hotel in Aalborg, waar wij gewoond hebben, is er niet meer! In maart 2018 werd in een tijdsbestek van 2 dagen een nieuwe centrum aangekocht in Thisted, in het noordwesten van Denemarken. Deze plek is een stuk ruimer! Ondertussen ben ik er alweer 4 keer geweest, vooral om het kantoorwerk te coördineren.

Jezus woorden zijn betrouwbaar!

Toen we uit Denemarken vertrokken, schreef ik in mijn dagboek:

Het gaat weer avontuurlijk worden. We gaan terug naar Nederland! We hebben alleen nog geen idee hoe we dat gaan doen, hoe we kunnen gaan leven. Financieel is het niet mogelijk, tenzij ik een baan ga zoeken in Nederland. Maar toch.. we gaan naar Nederland! We hebben dus een wonder nodig en daarom voorzien we opnieuw een mooi getuigenis die we kunnen gaan delen 🙂

We zijn nu dus 2 jaar verder en God heeft opnieuw bewezen trouw te zijn en gebeden te verhoren! We hebben ons best gedaan om ons te richten op het Koninkrijk van God, met vallen en opstaan en ons niet druk gemaakt over financiën. Dit is wat Jezus zei: Wees daarom niet bezorgd en zeg niet: Wat zullen we eten? of: Wat zullen we drinken? of: Waarmee zullen we ons kleden? Want al deze dingen zoeken de heidenen. Je hemelse Vader weet immers dat je al deze dingen nodig hebt. Maar zoek eerst het Koninkrijk van God en zijn gerechtigheid, en al deze dingen zullen je erbij gegeven worden.

Deel deze post

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Laat hieronder een reactie achter

We vinden het leuk om van je te horen! Schrijf je reactie hieronder. Of als je prive een reactie wilt sturen kun je schrijven naar robbert@thelastreformation.com.

2 reacties

  1. Encouraging entry Robbert.
    People need to see that the “long haul” is where God’s hand in our lives really astounds us. The day to day things are hard to discern sometimes, but over time our lives turn out better than we could have planned.

Reacties zijn gesloten.

Blijf op de hoogte...

Wil je per email op de hoogte blijven van onze reis? Schrijf je dan hier in..